Alakor termeltetés

Az alakortermesztés jövedelmező alternatívát nyújt a konvencionális búzafajták termesztéséhez képest. Nagyobb biztonságot nyújt az utóbbiakkal szemben, mivel jóval mérsékeltebb ármozgásoknak van kitéve.

Az alakor az ősi pelyvás gabonák között a legextenzívebb fajta: terméshozama, beltartalmi paraméterei közepes adottságú talajokon is elérik a maximumot, viszont a kedvezőbb adottságú területeken sem biztosít nagyobb hozamot. A túlzott tápanyagtartalom a szár megnyúlását és a növény megdőlését eredményezheti. Emiatt termesztését a közepestől gyengébb talajokon ajánljuk.

Átlagtermése ugyan 20-30%-kal marad el a tönkölytől illetve más közepes termésű búzáktól – a felvásárlási árak viszont az adott évek átlagában mindig meghaladják a többi gabona felvásárlási árait, mégpedig több mint 30 %-al. Termesztése hasonlóan egyszerű és biztonságos mint a tönkölyé.

Elsősorban kisebb gazdáknak ajánljuk az alakor termesztését, mivel kisebb mennyiségeknél a magasabb árfekvés az egyik leglényegesebb szempont.