Tisztelt Termelői Partnereink!

Az utóbbi időben tapasztaltuk, hogy mind a hatóság mind a vevői partnerek újabb és újabb kémiai anyagokkal bővítik analitikai vizsgálataik körét, nem véletlenül.

Korábbi körleveleinkben is utaltunk az újdonságként forgalmazott, természetes összetevőket hangsúlyozó növénykondicionáló- és stimuláló szerek körültekintő használatára. Előfordult, hogy az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett, hasonló jellegű kondicionáló szer más összetevőket tartalmazott, mint amit a forgalmazó deklarált. A szer alkalmazásából kifolyólag magas koncentrációban foszfonsavat tartalmazott az áru.

Másrészről nemcsak a szintetikus anyagok, hanem a természetes módon elszaporodó gyomnövények vagy gombák is komoly problémát jelenthetnek a gazdáknak. A csattanó maszlag (Datura stramonium) erősen mérgező gyomnövény, melynek hatóanyagai (tropanalkaloidok) kimutathatók a betakarított termésben is. Ezért fontos a gyomnövények figyelemmel kísérése és az ellenük való védekezés megoldása termőföldeinken. A csattanó maszlag esetében nagy gondot kell fordítani a kézi erővel történő eltávolítására, ugyanis ez a leghatékonyabb megoldás az elszaporodás megakadályozásában. Amikor ez nem történik meg, csupán a csattanó maszlag szárával vagy levelével való érintkezés is elegendő ahhoz, hogy a tropánalkaloidok kimutathatók legyenek a letisztított, csattanó maszlag gyommagokat már nem tartalmazó betakarított kultúrnövényből.

Kulcsfontosságú lehet egy növénybetegség időben való felismerése is. Gyakran találkoztunk Fusarium gombfajok elszaporodása következtében magas DON és Ochratoxin értékekkel. A betakarított áru nem megfelelő tárolási körülményei is produkálhatnak magasabb toxin koncentrációkat.