Egyre inkább megéri (bio) alakort termeszteni?

Tisztelt Termelői Partnereink!

Mivel a tönköly jelenlegi piaci ára inkább lefelé mutató tendenciát mutat, különösebb aktualitást nyert az alakor termesztéssel kapcsolatos promóciós munkánk. Mellékelten küldök egy érdekes cikket, amely alátámasztja azon érveinket, hogy igenis kivitelezhető és  jövedelmező lehet az alakor termesztése.

Amennyiben a cikket elolvasván kedvet kapna az alakor termesztéséhez, örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel: Menzel Christine

Az egyre szárazabb nyarak és a kiszámíthatatlan időjárás miatt évről évre nagyobb kockázatot vállalnak azok a termelők, akik ragaszkodnak az intenzív őszi búza által dominált vetésforgóhoz. Viszonylag új, de egyre népszerűbb irányzattá válik az ősi, ellenálló fajták, például a tönköly, a tönke vagy az alakor búzák termesztése. Ezekre az európai kereslet is egyenletesebb, túlkínálat pedig szinte soha sincs a piacon. A tanúsított biotermelők tapasztalatai alapján az ilyen termékek gazdaságossági szempontból is felveszik a versenyt az őszi búzával. Annak ellenére is így van ez, hogy az újonnan nemesített alakor fajták termésátlaga alig több mint fele az őszi búzáénak.

 

kalaszok_es_buza_2_nagy
Nem könnyű összehasonlítani az intenzív őszi búza és a bio alakor búza termesztési költségeit. Ennek ellenére megpróbáltuk összeírni, hogy hektáronként mennyibe kerül e két különböző búzafaj megtermelése, és milyen profitra számíthatnak a gazdák. A termelési költségek természetesen évről évre, de akár tájegységenként, talajtípusonként és az üzem valamint a tábla mérete függvényében is változhatnak, ahogyan az eladási árak is mutatnak némi ingadozást, de összeállításunk talán mégis segíti a termelők döntését.
A bio gabonák esetében megfigyelhető lényegesen magasabb felvásárlási árak mellett az is a bio alakor búza termesztése mellett szól, hogy a költségvetésből jó néhány tétel kimarad, amelyek a hagyományos, intenzív őszi búza esetében terhelik a gazda zsebét. Ilyenek a műtrágyázásra, csávázásra, gyomirtásra, gomba és rovarölő szerekre fordítandó összegek, ugyanis az alakor kifejezetten rosszul viseli ezek használatát, akkor terem a legjobban, ha ?békén hagyják?. Az összehasonlítás során figyelembe kell venni, hogy az őszi búza hektáronként jellemzően 4,4 – 5 tonna termést hozhat, a modern nemesítésű alakor búzák esetében ez stabilan 3 tonna/hektár. Az összehasonlító táblázat minden eleme közelítő érték.

Tétel megnevezése

Alakor, hántolt,

2 t/ha hozam

Őszi búza, hántolt,

4 t/ha hozam

Költség

Bevétel

Költség

Bevétel

Vetőmag 165kg/ha

~28 000

~16 000

Műtrágya, gyomirtó, rovarirtó, talajfertőtlenítés, csávázás stb. /ha

0

~65 000

Tarlóhántás/ha

~9 000

~9 000

Szántás/ha

~22 000

~22 000

Kompaktorozás

~8 000

~8 000

Vetés

~7 000

~7 000

Gyomfésülés

~6 000

~6 000

Aratás

~24 000

~24 000

Biztosítás

~1 600

~1 600

Hántolás

~10 000/t

0

Szárítás

~3 200

~3 200

Összes költség

~129 000

~162 000

Felvásárlási ár (2013. július):
Eladási ár/ha

~400 000-475 000

~248 000

Nyereség/ha

~271 000 – 346 000

~86 000

Az őszi búza termesztése

Az őszi búza megtermelésének költsége tavalyi adatok szerint 170-200 ezer forint hektáronként. A 25-30 ezer forint földbérleti díjjal nem számoltunk. A termelési költség lényeges összetevői többek között a műtrágya (mintegy 45 ezer/ha) és a növényvédő szerek ára (nagyjából 20 ezer/ha). A vetőmag hektáronként 16 ezer forint körüli összegbe kerül. A szárításra mintegy 3 200 forintot, a biztosítási díjakra további 1 600-at számolhatunk, ez utóbbi mindkét termény esetében megegyezik, ahogy a különböző szántóföldi gépmunkák, szántás, vetés, stb. költségei is. Mindent hozzászámítva, átlagos hektáronkénti terméssel kalkulálva elmondhatjuk, hogy egy tonna őszi búzát 49 ezer forintos átlagáron termelnek. Az eladási árak a minőségtől, tájegységtől függően változnak, átlagosan 62 ezer forinttal lehet számolni, így egy tonnán 13 ezer forint, 5 tonna/hektár termésátlaggal számolva pedig összesen 65 ezer forint haszon érhető el hektáronként.
alakor_rovid.mpg_000235400

Az alakor termesztése

A modern alakorfajták igénytelenebbek és szívósabbak, mint az őszi búza, gyomelnyomó képességük, bokrosodásuk pedig összehasonlíthatatlanul jobb, ezért nem szükséges, sőt kontraproduktív növényvédő szereket, műtrágyát, rovarirtót, gyomirtót alkalmazni, de ökológiai gazdálkodásban mindez kifejezetten tilos is. A modern alakor búzákat dr. Kovács Géza? irányításával a martonvásári MTA Agrártudományi Kutatóközpontja nemesítette. A fajtákkal évek óta foglalkozó Körös-Maros Biofarm Kft.-től származó információk szerint az alakor búza egy hektáron 104 ezer forint költséggel termelhető. Ez az alábbi tételekből áll össze: a vetőmag ára 28 ezer forint körül alakul, ha a norma szerinti 165 kilogrammot szórunk ki egy hektár területen. Kisebb normával is próbálkozhatunk, pl. a nemesítő 53 kg vetőmagmennyiséget ajánlott egy hektárra, figyelembe véve az intenzív bokrosodási képességet. A gyulai társaság műtrágyaszóróval szórja szét a talajra a pelyvás magot. Mivel a pelyva szálkája rendre eltömítette a vetőgépet, megoldás lehet egy erősebb vagy többszöri tisztítást követő vetőgépes vetés, de ebben az esetben a tisztításnak lesz többlet költsége. A tarlóhántás 9 ezer, a szántás 22 ezer, a kompaktorozás 8 ezer, a vetés pedig 7 ezer forintba kerül. A gyomfésülést egyszer mindenképpen végre kell hajtani a termesztési időszakban, ennek költsége 6 ezer forint. Az aratás 24 ezer forintba kerül, ezek az összegek szintén mindkét gabonánál nagyjából azonosak. Alakorból átlagosan 3 tonna terméssel számolhatunk egy hektáron, azonban hántolás után 30-35% hulladék keletkezik. Tiszta étkezési alakor búza ennek eredményeképp 1,9-2,1 tonna marad hektáronként. A hántolás ráadásul tonnánként 10 ezer forint költséggel jár, amit hozzáadva a termesztés költségvetéséhez, azt kapjuk, hogy hozzávetőleg 130 ezer forintba kerül, mire egy hektár elvetett alakorból 2 tonna hántolt étkezési búza lesz.
normal_es_alakorbuza
Azonban az alakor eladási ára lényegesen magasabb, mint az őszi búzáé. Egy tonna értéke 200-235 ezer forint. Ha két tonna hántolt termés származik egy hektárról, akkor 400-475 ezer forint bevétellel számolhatunk. Levonva a termelési és hántolási költséget, 270 ezer és 345 ezer forint közötti profit várható. Ha ehhez még hozzá vesszük, hogy az EU KAP agrár-környezetvédelmi, illetőleg ökológiai szántóföldi növénytermesztési célprogramja keretében évente kicsit több mint 200 ?/ha támogatási összeg illeti az ökológiai gazdálkodás előírásait betartó gazdálkodókat, akkor a profit tovább nő.
Természetesen lényeges különbség van aközött, hogy belföldön, vagy külföldön értékesítik a termést. Svájcban és Európa nyugati részén nagy az érdeklődés a természetes és egészséges táplálékok iránt ? a bio tönkölybúza például régóta sláger ?, ugyanakkor ebben az esetben a költségek közé kell kalkulálni a szállítás díját és az esetleges vámokat is.
A számok bármelyike megkérdőjelezhető és rengeteg változónak van kitéve, de annyi mégis látszik, hogy a bio alakor búza termelése kifejezetten nyereséges vállalkozás lehet a hagyományos búzához képest. Különösen kedvező az alakor abból a szempontból, hogy a növény kevésbé érzékeny az időjárás szélsőségeire, nincs akkora termésingadozás, így pénzügyi kockázata alacsony, miközben eladási ára, kereslete stabilan magas.

 

Kanyó Zsolt